Νέο Μισθολόγιο Δημόσιων Υπαλλήλων (Ν. 4354/2015)

Στον Ν. 4354/2015 ρυθμίζεται το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Το πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το κράτος. Στην κανονιστική ύλη του νομοθετήματος υπάγονται τόσο οι δόκιμοι, όσο και οι μόνιμοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Βασικός πυλώνας της νέας νομοθεσίας αποτελεί η αποσύνδεση του μισθολογικού από το βαθμολογικό καθεστώς του υπαλλήλου. Η μισθολογική κατάταξη πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα μισθολογικά κλιμάκια με κριτήριο την κατηγορία εκπαίδευσης των υπαλλήλων. Για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προβλέπονται 13 κλιμάκια, στα οποία η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου θα λαμβάνει χώρα ανά τριετία. Αντίθετα για τους υπαλλήλους τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τα κλιμάκια ανέρχονται σε 19, ενώ προβλέπεται ταχύτερη διαδικασία ανέλιξης αφού οι μισθολογικές προαγωγές θα επέρχονται ανά διετία. Σημαντική πριμοδότηση προβλέπεται για τους κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών, αφού προβλέπεται μισθολογική προαγωγή κατά 4 και 12 έτη αντίστοιχα.

Στη λογική του νομοθέτη εντάσσεται και η επιβράβευση της επιτυχούς εκτέλεσης των καθηκόντων της υπηρεσίας. Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι που θα αριστεύσουν σε 3 συνεχόμενες αξιολογήσεις, θα εξελίσσονται ταχύτερα λαμβάνοντας ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο. Αντίθετα όσοι κριθούν ότι επέδειξαν κακή επίδοση σε 3 συνεχόμενες αξιολογήσεις, διατρέχουν τον κίνδυνο να ανασταλεί η μισθολογική του προαγωγή κατά 1 έτος. Η σχετική αρνητική διαπιστωτική πράξη θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη, προσβάλλεται δε με ένσταση ενώπιον του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου.

Οι εισαγωγικοί μισθοί ανέρχονται σε 780 ευρώ για τους ΥΕ, 858 ευρώ για τους ΔΕ, 1.037 ευρώ για τους ΤΕ και 1.092 ευρώ για τους ΠΕ. Για τους υπαλλήλους ΥΕ κάθε αλλαγή κλιμακίου θα επιφέρει αύξηση 43 ευρώ, για τους ΔΕ 60 ευρώ, για τους ΤΕ 55 ευρώ και για τους ΠΕ 59 ευρώ. Μετά τη νέα κατάταξη του προσωπικού στο νέο σύστημα αμοιβών, θα υπάρξει αναστολή της μισθολογικής εξέλιξής τους μέχρι την 31-12-2017, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κόστος της νέας κατάταξης των υπαλλήλων. Από 1-1-2018 η απονομή μισθολογικών κλιμακίων, βάσει του χρόνου υπηρεσίας του υπαλλήλου θα πραγματοποιείται κανονικά.

Τέλος σημαντική κρίνεται η νομοθετική πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που με το νέο μισθολόγιο προκύπτουν βασικός μισθός ή τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούτο ο υπάλληλος στις 31.12.2015, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Η νέα αυτή προσωπική διαφορά θα βαίνει σταδιακά μειούμενη από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου, ωσότου εξαλειφθεί τελείως. Αντίθετα εφόσον με το νέο καθεστώς προκύπτει βασικός μισθός υψηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, το επιπλέον δεν θα δίνεται αμέσως αλλά θα χορηγείται ισόποσα σε βάθος χρόνου 4 ετών.

Η εν τοις πράγμασιν εφαρμογή του νέου μισθολογίου προοιωνίζεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την έγερση πολυσήμαντων ερμηνευτικών δυσχερειών και την ενδεχόμενη ανάδειξη αναιτιολόγητων ανισοτήτων, που βεβαίως θα επιλυθούν από τα αρμόδια προς τούτο δικαστήρια.