Σπουδαστές ΙΕΚ και επίδομα ΟΑΕΔ (Άρθρο 3 Ν. 1545/1985, Άρθρο 30 Ν. 4144/2013)

Εσχάτως η Διοίκηση του ΟΑΕΔ προέβη σε διαφορετική ερμηνεία του άρθρου 3 παρ. 2 του νόμου 1545/1985 σχετικά με τον καθορισμό της έννοιας του «ανέργου» με αποτέλεσμα να εξαιρούνται για πρώτη φορά από το ρυθμιστικό της περιεχόμενο οι σπουδαστές των ΙΕΚ. Ειδικότερα η Διοίκηση του ΟΑΕΔ διέλαβε ότι οι σπουδαστές των ΙΕΚ υπάγονται στην εξαιρετική από το καθεστώς του ανέργου πρόβλεψη της περίπτωσης (γ) του εν λόγω άρθρου και δη ότι λογίζονται ως «μαθητευόμενοι επαγγελματικών σχολών».

Η ερμηνεία που πλέον προσδίδεται από την ηγεσία του ΟΑΕΔ δημιουργεί νέα δεδομένα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ, πρακτικά δε έχει ως επακόλουθο τη διαγραφή των ήδη εγγεγραμμένων στα μητρώα του οργανισμού σπουδαστών, την απαγόρευση εγγραφής νέων, τη στέρηση του δικαιώματος είσπραξης προβλεπόμενου επιδόματος, ενώ υπό το παρόν καθεστώς υποστηρίζεται ακόμη ότι το Δημόσιο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι του σημείου να διεκδικήσει αναδρομικά επιδόματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Οι ριζικές αλλαγές που επιφέρει η νέα ερμηνευτική λογική του ΟΑΕΔ είναι οπωσδήποτε ρηξικέλευθες, καίτοι μάλιστα τυγχάνει εγγενώς αμφίβολο εάν η νέα αυτή προσέγγιση ερείδεται σε μία σωστή ερμηνεία και εφαρμογή των κείμενων διατάξεων και εάν συμπλέει με τα πορίσματα της νομολογίας των διοικητικών δικαστηρίων.