Nέες χρήσεις γης – Κατάργηση άρθρων 14 έως 33 Ν. 4269/2014 (άρθρο 238 Ν. 4389/2016)
Με τροπολογία που κατατέθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κατά τη συζήτηση για τη ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του Πολυνομοσχεδίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής διαφοροποιήθηκε πλήρως το τοπίο ως προς το καθεστώς των χρήσεων γης.
Συγκεκριμένα με την εν λόγω νομοθετική επέμβαση (άρθρο 238 Ν. 4389/2016) καταργούνται τα άρθρα 14 έως 33 του ν. 4269/2014 με την ταυτόχρονη πρόβλεψη της επαναφοράς σε ισχύ του προγενέστερου θεσμικού πλαισίου, όπως αυτό ειδικότερα αναλύεται στις διατάξεις του από 23/2/1987 ΠΔ (Δ΄166).
Με στόχο την ομαλή μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο υπήρξε στη δεύτερη παράγραφο του εν λόγω άρθρου ειδική μνεία ότι δεν επηρεάζονται από τη σχετική αλλαγή οι περιπτώσεις των αδειοδοτήσεων, οι οποιες κατά το χρόνο ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου ευρίσκονταν ήδη σε εκκρεμότητα. Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα σε μελέτες χωροταξικού – πολεοδομικού σχεδιασμού να ολοκληρωθούν είτε με το νέο είτε με το παλαιό (του ν. 4269/2014) πλαίσιο κατόπιν υποβολής συναφούς αιτήσεως του ενδιαφερομένου στην αρμόδια υπηρεσία.
Επί της ουσίας με την κατάργηση του ν. 4269/2014 διευρύνεται πάλι η έννοια της (αμιγούς) οικιστικής περιοχής με αποτέλεσμα να καθίσταται εν τοις πράγμασιν δυσχερέστερο για την αυτοδιοίκηση να αποδεχθεί πλήθος επιμέρους χρήσεων (καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, συνεργεία αυτοκινήτων,εμπορευματικοί σταθμοί στους βασικούς οδικούς τους άξονες κ.α.).
Εξάλλου με την «αναβίωση» του παλαιού πλαισίου αναμένεται να επανακάμψει το σύνηθες φαινόμενο της σύγκρουσης χρήσεων γης εξαιτίας διαφορετικού ποιοτικού χαρακτηρισμού εκτάσεων, όπως αυτός αποτυπώνεται στα Ρυθμιστικά Σχέδια μεγάλων συνήθως πόλεων, σε σχέση με αντίστοιχες προβλέψεις στα ΓΠΣ κάθε δήμου ή περιοχής.